29 Temmuz 2018 Pazar

Oda ve Borsalarda Tüzel Kişi Seçilme Yeterliliği Kaybettiği Takdirde Ne Olur?



Tüzel kişi seçilme yeterliliğini kaybettiği takdirde, bu tüzel kişi meslek komitesi ve meclis üyeliğinden, en az yedi meslek grubu teşkil edilemeyen borsalarda ise meclis üyeliğinden düşer. Temsilcisi olan gerçek kişinin de seçilmiş olduğu oda, borsa ve Birlik organlarındaki görevleri sona erer ve yerlerine yedek üyeler çağrılır.

Tüzel kişileri temsile yetkili olanlar birden fazla ise, temsil yetkisini muhafaza ettiği sürece meslek komitesi ve meclis toplantılarında ve yönetim kurulu başkan ve üyeliği, disiplin kurulu üyeliği ile Genel Kurul delegeliği seçimlerinde aynı gerçek kişi temsil eder.
ÖRNEK 1: Meclis üyeliğine seçilen ve meclis başkan yardımcısı ve aynı zamanda TOBB delegesi olan ABC İthalat ve İhracat Şirketinin temsilcisi olan Bay E temsilciliği devam ederken görevi kötüye kullanma suçundan hüküm giymiştir. Bu takdirde Bay E’nin organlardaki tüm görevleri sona erer. ABC İthalat ve İhracat Şirketini temsil etmek üzere şirketten yeni temsilci istenilecektir. Ancak, bildirilecek yeni temsilci Bay E’nin temsil ettiği meclis başkan yardımcılığı ve TOBB delegeliği üyeliklerini devam ettiremez. 
ÖRNEK 2: Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen DEF Nakliyat A.Ş iflas nedeniyle kapanmıştır. Bu şekilde DEF Nakliyat A.Ş seçilme yeterliliğini kaybetmiş olduğu için organlardaki tüm üyelikler sona erer ve yerine DEF A.Ş’ yi temsil edecek diğer kişi değil Yönetim Kurulu yedek üyesinin çağrılması gerekmektedir.

Hiç yorum yok: