19 Temmuz 2018 Perşembe

SEBZE VE MEYVE TİCARETİNDE HAL RÜSMU NASIL OLUŞUR?

  
ÖZET
5957 sayılı Kanunla, sebze ve meyve ticaretinin kayıt altına alınması ve bu alanda yaşanan kayıt dışılığın en aza indirilmesi amacıyla getirilen Hal Kayıt Sistemi,  halde veya hale bildirilerek işlem gören malların cinsine, miktarına, fiyatına, alıcı ve satıcısına ilişkin bilgiler ile Bakanlıkça gerekli görülecek diğer hususların elektronik ortamda tutulması, elektronik ortamda tutulan bu bilgilerin izlenmesi ve duyurulması, meslek mensuplarının kayıt altına alınması, bunlara yönelik veri tabanının oluşturulması ve toptancı halleri arasında ortak bilgi paylaşımının ve iletişimin sağlanması amacıyla kurulmuştur. Bu makale sistemin nasıl işlediğini ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelimeler: HKS, Belediye, Toptancı Hal, Bildirim


1.     GİRİŞ
Hal Kayıt Sistemi, “https://hks.hal.gov.tr/Pages/Account/Login.aspx” web adresi üzerinden çalışmakta olup; söz konusu adrese Gümrük ve Ticaret Bakanlığının internet sitesindeki (http://www.gtb.gov.tr) “ana sayfa/e-işlemler” menüsünde yer alan uygulamalar bölümündeki “Hal Kayıt Sistemi” linkinden de erişim mümkündür.
Hal Kayıt Sistemi; 26/03/2010 tarihli ve 27533 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01/01/2012 tarihinde yürürlüğe giren, 5957 sayılı “Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun”un (5957 sayılı Kanun) 16’ncı maddesinin dördüncü fıkrasına istinaden Bakanlıkçaa kurulmuştur. Sistem 15/02/2012 tarihinde resmi olarak kullanıma açılmıştır.
Hal Kayıt Sistemiyle; halde veya hale bildirilerek işlem gören malların cinsine, miktarına, fiyatına, alıcı ve satıcısına ilişkin bilgiler ve Bakanlıkça gerekli görülecek diğer hususların elektronik ortamda tutulması ve elektronik ortamda tutulan bu bilgilerin izlenmesi ve duyurulması, meslek mensuplarının kayıt altına alınması, bunlara yönelik veri tabanının oluşturulması ve toptancı halleri arasında ortak bilgi paylaşımının ve iletişimin sağlanması amaçlanmaktadır.
2.     HAL RÜSMUNUN MÜKELLEFİ: BİLDİRİMCİ
2.1.Bildirim Nedir?

Bildirim; bildirim miktarı veya üzerindeki malların üretildiği yerden veya girdiği gümrük kapısının bulunduğu yerden her ne sebeple olursa olsun sevkinden önce bildirimciler tarafından Hal Kayıt Sistemine (HKS) yapılan beyan işlemidir.
HKS, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı nezdinde, toptancı halleri, halde veya hale bildirilerek işlem gören malların cinsine, miktarına, fiyatına, alıcı ve satıcısına ilişkin bilgiler ile Bakanlıkça gerekli görülecek diğer hususları elektronik ortamda tutan ortak veri tabanıdır.
Bildirime tabi olan mallar şunlardır:
-      Sınaî üretimde kullanılmak üzere satın alınan mallar.
-      İhraç edilmek üzere satın alınan mallar.
-      İlgili mevzuatı çerçevesinde ithal edilen mallar.
-      1/12/2004 tarihli ve 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu kapsamında organik tarım faaliyetleri esaslarına uygun olarak üretilen ham, yarı mamul veya mamul haldeki sertifikalı ürünler.
-      Üretici örgütlerince toptancı hali dışında satılan mallar.
-      İyi tarım uygulamaları kapsamında sertifikalandırılan ürünler ve
-      Fatura veya müstahsil makbuzu ile üreticilerden satın alınan mallar.
İthal edilen mallar malın girdiği gümrük kapısının bulunduğu yerdeki toptancı haline, diğer mallar ise malların üretildiği yerdeki toptancı haline yapılır.

2.1. Bildirimci Kimdir?
Bildirimciler, organik ve iyi tarım uygulamaları kapsamında üretilen sertifikalı ürünler dâhil bildirim miktarı veya üzerindeki sebze ve meyvelerin her ne şekilde olursa olsun alımı, satımı ve devrini yapan gerçek veya tüzel kişilerdir. Bu kişiler;
-Sınaî üretimde kullanmak üzere mal satın alan sanayiciler,
-İhraç etmek üzere mal satın alan ihracatçılar,
-İlgili mevzuatı çerçevesinde mal ithal eden ithalatçılar,
-Üretici örgütleri,
-Komisyoncular,
-Tüccarlar,
-Üreticiden temin ettiği malları, tüketiciye satan market, manav, pazarcı ve diğer perakendeciler,
-Üreticiden temin ettiği malları münhasıran kendi tüketiminde kullanan lokanta, otel, yemekhane, hastane ve yurt gibi kuruluşlardır.
Bildirimciler, sisteme kaydolmak zorundadır.
Malların depolandığı, işlendiği veya sevk edildiği depo, şube, tesis veya dağıtım merkezleri de sisteme kaydolacaktır.
Kendilerince üretilen henüz satışa konu olmamış malları depolama amacıyla sevk eden ya da toptancı halinde işyeri bulunan üreticiler de sisteme kaydolacaktır.

2.2. Bildirim İşlemi Nasıl Yapılır?
Bildirim işlemi 3 farklı şekilde yapılır:
-Toptancı haline doğrudan başvurularak yapılacak bildirimlerde, bildirimcinin veya yetkilendirdiği kişinin beyanına göre toptancı halinde görevli personelce,
-Sistem internet sayfası üzerinden çevrimiçi yapılacak bildirimlerde, doğrudan bildirimcilerce,
-Çağrı merkezi üzerinden telefonla yapılacak bildirimlerde ise, bildirimcinin beyanına göre çağrı merkezinde görevli personelce,
sistem üzerinden yapılacaktır.
Sisteme ilk giriş, bildirimci olarak sisteme kaydolan kişilere hal ya da Ticaret İl müdürlüğü tarafından verilen kullanıcı adı ve şifresi ile yapılacak (güvenlik kodunun da yazılması gerekmektedir), sisteme giriş yapan bildirimci şifresini değiştirecek ve daha sonraki girişlerinde kendi oluşturduğu şifresini kullanacaktır.
Sistem üzerinden yapılan bildirimlerin iptal işlemleri hal müdürlüklerince veya Ticaret il müdürlüklerince yapılmaktadır. Yanlış yapılan bildirimlerin iptal işlemleri için toptancı halinde faaliyet gösterenlerin ilgili toptancı hal yönetimine, hal dışında faaliyet gösterenlerin ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ticaret il müdürlüklerine bir dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.
Sistemden kaynaklanan sorunlar nedeniyle bildirim işleminin sistem üzerinden yapılamadığı durumlarda, bildirim işlemi bildirimci veya yetkilendirdiği kişi tarafından Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmeliğin 5 nolu ekinde yer alan belgenin doldurulması ve ilgili toptancı haline onaylatılması suretiyle gerçekleştirilebilecektir. Onay işleminden önce bildirimcinin veya yetkilendirdiği kişinin kimlik bilgilerine ilişkin gerekli sorgulamalar yapılacaktır. Onaylanan belgenin bir nüshası bildirimciye verilecek ve diğer nüshası sisteme işlenmek üzere ilgili toptancı halince muhafaza edilecektir. Bu belge, malın künyesi olarak kullanılabilecektir.

2.2.3. Mala Ait Künyenin Oluşması
Künye, bildirim yapıldıktan sonra sistem tarafından oluşturulan ve malın üretim yerini, cinsini, miktarını, hangi üretici/işletmeye ait olduğunu ve varsa sertifika bilgilerini içeren belgedir. Künye, ilgililer tarafından sistem üzerinden barkodlu etiket olarak bastırılabilmektedir.
Bildirim yapıldıktan sonra, sistem tarafından bu işleme ilişkin bir künye oluşturulur. Künye, malın üretim yerini, cinsini, miktarını, hangi üretici/işletmeye ait olduğunu, varsa sertifika bilgilerini ve Bakanlıkça uygun görülen diğer hususları içerir.
Her bir künye için sistem tarafından özgün bir künye numarası üretilir. Bu numara ve Bakanlıkça belirlenecek diğer bilgiler, bildirimde bulunulan mal miktarına göre ilgililer tarafından sistem üzerinden belge veya barkodlu etiket olarak basılır. Bakanlık, barkodlu etiket kullanımını zorunlu kılabilir ve sistem üzerinden basılacak etiket adedini uygulama veya standartları dikkate alarak sınırlandırabilir.
Toptan veya perakende mal satışında, malların üzerinde veya kap ya da ambalajlarının herkes tarafından kolaylıkla görülebilecek bir yerinde bu maddede belirtilen künyenin bulundurulması zorunludur.
Künyenin malların üzerinde veya kap ya da ambalajlarının herkes tarafından kolaylıkla görülebilecek bir yerinde bulundurulma zorunluluğu, malların üretildiği yerden veya girdiği gümrük kapısının bulunduğu yerden satışa sunulacağı yere sevki aşamasında aranmaz.

3.     HAL RUSMUNUN OLUŞMASI

3.1.Bildirime Tabi Olan Mallar

5957 sayılı Kanunda bildirime tabi olan mallar; a) Sınaî üretimde kullanılmak üzere satın alınan mallar. b) İhraç edilmek üzere satın alınan mallar. c) İlgili mevzuatı çerçevesinde ithal edilen mallar. ç) 1/12/2004 tarihli ve 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu kapsamında organik tarım faaliyetleri esaslarına uygun olarak üretilen ham, yarı mamul veya mamul haldeki sertifikalı ürünler. d) Üretici örgütlerince toptancı hali dışında satılan mallar. f) İyi tarım uygulamaları kapsamında sertifikalandırılan ürünler ve g) Fatura veya müstahsil makbuzu ile üreticilerden satın alınan mallar şeklinde sıralanmıştır.
Toptancı haline bildirim; “Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde birinci fıkranın (a), (b), (ç), (d), (e), (f) ve (g) bentlerinde belirtilen malların üretildiği yerdeki toptancı haline, (c) bendinde belirtilen malların ise malın girdiği gümrük kapısının bulunduğu yerdeki toptancı haline yapılan beyan işlemi” olarak ifade edilmiştir.

3.2.Bildirim ile Hal Rusmu Arasındaki Doğrusal Bağlantı

5957 sayılı Kanunun “Hal rüsumu” başlıklı 8’inci maddesine göre;
Toptancı halinde satılan mallardan yüzde bir,
Toptancı hali dışında satılan mallardan yüzde iki oranında hal rüsumu tahsil edilir.
Ancak, üretici örgütlerince toptancı halinde satılan mallar ile toptancı haline bildirimde bulunmak şartıyla; Sınaî üretimde kullanılmak üzere satın alınan mallardan, İhraç edilmek üzere satın alınan mallardan, Organik Tarım Kanunu kapsamında organik tarım faaliyetleri esaslarına uygun olarak üretilen ham, yarı mamul veya mamul haldeki sertifikalı ürünlerden, Üretici örgütlerince toptancı hali dışında satılan mallardan, iyi tarım uygulamaları kapsamında sertifikalandırılan ürünlerden ve Fatura veya müstahsil makbuzu ile üreticilerden satın alınan mallardan mallardan hal rüsumu alınmaz.
Sınaî üretimde kullanılmak üzere satın alınan malların  sınai üretimde kullanılmayan, İhraç edilmek üzere satın alınan mallardan ise ihraç edilmeyen kısmından hal rüsumu alınır.
Gıda güvenilirliği ve kalitesi analizleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yetkilen-dirilmiş kamu laboratuvarlarında veya özel laboratuvarlarda yapıldığı belgelenen mallar üzerinden alınacak hal rüsumu, yarısı oranında alınır.
Hal rüsumu, malları satın alanlarca toptan satış bedeli üzerinden toptancı hali bulunan belediye veya işletmelere ödenen meblağdır. Hal rüsumu, bildirim işleminin tamamlanmasıyla tahakkuk eder.
HKS’de bildirim işlemi, bildirimin kaynakları ile bildirim silme işlemlerinin safhaları, ön bilgilendirme mahiyetinde olmak üzere, www.hal.gov.tr  internet sitesinden alıntı yapılmak ve (bildirimci vasfı olan sistemin temel aktörleri bağlamında) temsilî bir şema hazırlanmak suretiyle aşağıda özetlenmiştir:
zbzb.JPG





Hal rüsumu, yeterli hizmet altyapısına sahip bankalar nezdinde malın üretildiği yerdeki toptancı halinin bağlı olduğu belediye veya işletmecisi adına açılacak hesaba beş iş günü içinde yatırılır. Bu hesapta toplanan tutarın yüzde yetmiş beşi, malın tüketime sunulduğu yerdeki toptancı halinin bağlı olduğu belediye veya işletmecisi adına açılacak hesaba aylık olarak izleyen ayın beşinci gününe kadar aktarılır.
Malın üretildiği veya tüketildiği yerde toptancı hali bulunmaması veya birden fazla toptancı halinin bulunması durumunda hal rüsumu, Bakanlıkça belirlenecek toptancı halinin bağlı olduğu belediye veya işletmecisi adına açılacak hesaba yatırılır veya aktarılır.

3.3.Bildirim Yapılmamasının Sonucu: Cezalı Hal Rusmu:
5957 sayılı Kanun hükümlerine aykırı olarak;
Toptancı haline bildirilmeden toptancı hali dışında toptan alınıp satılan ya da toptancı halinde satılmak üzere bildirimde bulunulup toptancı hali dışında toptan satılan,
Toptancı halinden satın alınmadan veya toptancı haline bildirilmeden perakende satılan miktarına, değerine, üretim şekline veya künyesinde belirtilen diğer hususlara ilişkin gerçeğe aykırı beyanda bulunulan, mallar için hal rüsumu, tespitin yapıldığı yerdeki toptancı halinde bir önceki gün o mallar için oluşan birim fiyatların en yükseği esas alınarak belirlenen toptan satış bedelinin yüzde yirmi beşi oranında cezalı olarak alınır.
5957 sayılı Kanun uyarınca çıkarılıp, 07/07/2012 tarihli ve 28346 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak, yürürlüğe konulan Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmeliğin (Haller Yönetmeliği) “Toptancı hal yönetim biriminin görev, yetki ve sorumlulukları” başlıklı 19’uncu maddesinin birinci fıkrasında;
“g) İşyerleri ile burada faaliyet gösteren üretici, üretici örgütü, komisyoncu ve tüccarlara ilişkin bilgileri sisteme kaydetmek, kayıtlı bilgileri güncellemek, sisteme kaydedilenlerin her biri için dosya açmak ve ilgili evrakı bu dosyada muhafaza etmek,
ğ) Haldeki diğer yerlerin ve buralarda faaliyet gösterenlerin kayıtlarını tutmak ve güncellemek,
h) Toptancı haline gelen araçlar ile halden çıkan araçlarda bulunan mallara ilişkin kontrol ve kayıt işlemleri ile bu bilgiler doğrultusunda stok kontrolünü yapmak,
ı) Sebze ve meyvenin cins, miktar ve fiyatları ile Bakanlıkça uygun görülen diğer bilgileri elektronik ortamda tutmak, bu bilgilerden istatistikler oluşturarak uygun görülenleri yayımlamak ve ilgili kurum ve kuruluşlarca istenilenleri vermek,
i) Bildirim işlemleri ile hal rüsumuna ilişkin iş ve işlemleri yürütmek, bildirimciler tarafından iletilen analiz sonuçlarını aynı gün içinde sisteme işlemek,
j) Bu Yönetmelik çerçevesinde, gerekli denetimleri yapmak ve mevzuata aykırı eylemleri tespit edilenler hakkında cezai işlem uygulamak veya uygulanmasını sağlamak,
k) Bu Yönetmeliğin uygulanması ile ilgili idari düzenlemeler yapmak,
l) Toptancı halin faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin her türlü mal ve hizmet satın alım işlemlerini ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütmek veya yürütülmesini sağlamak,
m) Evrak, arşiv, demirbaş ve ayniyatlara ilişkin işlemleri yürütmek, defter ve kayıtları tutmak ve muhafaza etmek, belge ve yazışmaları usulü dairesinde dosyalamak ve saklamak,
s) Bildirimde bulunmak üzere doğrudan hale başvuranların bildirim işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için gerekli tedbirleri almak,
ş) Bu Yönetmelik ve ilgili mevzuatta öngörülen diğer iş ve işlemleri yerine getirmek ”
görevleri toptancı hal yönetim birimince yapılacak iş ve işlemler arasında sayılmıştır.
23’üncü maddesine göre ise; Toptancı halleri, hal zabıtaları aracılığıyla bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde toptancı hali içinde gerekli denetim ve uygulamaları yapmakla görevli ve yetkilidir.
Belediyeler, ilgili yönetmelik hükümleri saklı kalmak ve yetki alanları içinde olmak kaydıyla, toptancı hali dışında bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde hal zabıtaları aracılığıyla denetim yapma yetkisini haizdir.
Sınırı ve mücavir alanları içinde toptancı hali bulunmayan belediyeler, bu denetimi belediye zabıtaları aracılığıyla yerine getirir.
Hal zabıtaları ile toptancı halindeki işyeri ve diğer yerlerle sınırlı olmak kaydıyla hal yöneticisince görevlendirilen personel, Kanun ve bu Yönetmelik kapsamına giren hususlarda ilgili kişilerden her türlü bilgi, belge ve defterleri istemeye, bunları incelemeye ve örneklerini almaya yetkili olup, ilgililer istenilen bilgi, belge ve defterler ile bunların örneklerini noksansız ve gerçeğe uygun olarak vermek, yazılı ve sözlü bilgi taleplerini karşılamak ve her türlü yardım ve kolaylığı göstermekle yükümlüdür.

SONUÇ
Görüleceği üzere HKS; sebze ve meyvelerin tarladan çıkmasından tüketime sunulmasına kadar olan süreçte nerde üretildiğini, kim tarafından satın alındığını, kime satıldığını bizlere gösteren, malların kimliklerini kendi içinde barındıran bu çerçevede hangi üretim bölgesinde ne kadar malın ne kadar üretildiğini, hangi malın nerde ne kadar tüketildiğini bizlere fotoğraflayıp istatistiki bilgi veren, aynı zaman da kayıtdışılığı önleme noktasında önemli role sahip, bu arada da Belediyelere önemli yetki ve görevler yükleyen bir sistem olarak dikkati çekmektedir.
KAYNAKÇA
http://www.hal.gov.tr/Sayfalar/AnaSayfa.aspx
5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, 26/03/2010 tarihli ve 27533 sayılı Resmi Gazete

Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmelik, 07/07/2012 tarihli ve 28346 sayılı Resmi Gazete

Hiç yorum yok: