27 Temmuz 2018 Cuma

Esnaf ve Sanatkar Odalarına Nasıl Üye Olunur? Üyelik Ne Zaman Son Bulur?


Esnaf ve sanatkârların sicile kayıtları yapılmadıkça, hiçbir şekilde odaya kaydı yapılamaz. Esnaf ve sanatkârlar sicili ise ülkemizde esnaf ve sanatkârlar odaları birlikleri tarafından tutulmaktadır.
Sicile kayıt olan esnaf ve sanatkârlara ait bilgiler sicil tarafından; elektronik ortamda, iş yerlerinin bulunduğu yerdeki, iş yerleri seyyar olanların ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odasına; meslek ve sanatları ile ilgili ihtisas odası bulunmayanların bilgileri ise karma odaya kayıt için gönderilir. İlgili oda yönetim kurulu, bu kişilerle ilgili üyelik kararlarını ilk toplantısında alır.
Oda kuruluş yeter sayısına ulaşılamadığı için oda kurulması mümkün olmayan yerlerdeki esnaf ve sanatkârların kayıtları birlik marifetiyle tutulur. Esnaf ve sanatkârlara odalarca verilen hizmetler, ilçelerde şube açmak suretiyle birlik tarafından verilir.
Aynı iş yerinde birden fazla konuda faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar esas faaliyeti ile ilgili odaya kayıt olurlar. Ancak, üye isterse yükümlülüklerini yerine getirmek kaydıyla diğer faaliyetleriyle ilgili odalara da sicil marifetiyle kayıt yaptırabilir.
Esnaf ve sanatkârlar odasına kayıtlı olanlar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki ticaret ve sanayi odasına, ticaret odasına, sanayi odasına, deniz ticaret odasına; bu odalara kayıtlı bulunanlar ise esnaf ve sanatkârlar odasına kaydedilemezler. Sermaye şirketlerinin ortakları, başkaca esnaf ve sanatkârlık faaliyeti olmadıkça, sadece şirket ortaklığı sebebiyle hiçbir şekilde esnaf ve sanatkârlar odalarına üye kaydedilemezler.
Oda üyeliği için aşağıdaki şartlar aranır:
·  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya yabancı devlet tabiiyetinde bulunmakla beraber Türkiye’de sanat ve ticaret yapıyor olmak,
·   Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak,
·   Vergi mükellefi olmak ya da vergiden muaf olmak,
·   Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki odalara kayıtlı olmamak.
Aşağıda belirtilen durumlarda üyenin oda kaydının silinmesine yönetim kurulu tarafından karar verilir, durum sicile bildirilerek kaydın silinmesi temin edilir ve kaydı silinen üyeye oda tarafından on gün içinde üyenin odaya bildirdiği iş yeri veya ikamet adresine yazılı olarak bildirilir.
·      Daimi olarak odanın çalışma bölgesi dışına çıkanlar,
·      Oda üyeliği için aranan şartlardan herhangi birini kaybedenler veya bu şartlardan herhangi birine sahip olmadığı sonradan anlaşılanlar,
·      Sanat ve mesleğini yapmaktan sürekli olarak men edilenler,
·      Vergi mükellefiyetini sildirenlerden altı ay içinde tekrar vergi mükellefiyeti tesis ettirmeyenler.
Üyelikleri sicil tarafından silinenlerden, üye niteliğini tekrar kazananların oda üyeliği sicil tarafından tekrar tesis edilir. Bu şekilde üyeliği tekrar tesis edilen üyenin daha önce kazanmış olduğu hakları aynen devam eder.
Ancak, esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının yetkili organlarında görevli olup da oda üyeliği yukarıdaki sebeplerden dolayı kesintiye uğrayanların yetkili organlardaki görevleri de kendiliğinden sona erer. Bu kişiler üyeliklerini tekrar kazanmış olsalar dahi o döneme ilişkin yetkili organ üyelikleri devam etmez.
Esnaf ve sanatkarın hangi odaya kaydolmak istediği konusunda ilgiliden tercih dilekçesi alınır.
ESNAF ve SANATKÂR SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ
                                                           ...............................
ODA TERCİH DİLEKÇESİ
ESNAF ve SANATKARIN GİDEBİLECEĞİ ODALARIN LİSTESİ
1

2

3

4

5

                    …./…./…. tarihinde ………………….. Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Müdürlüğüne kaydımı yaptırdım. 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve 9/12/2013 tarihli 28846 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Esnaf ve Sanatkar Odalarına Üye Kayıtlarına Dair Tebliğ gereğince yukarıda oda unvanları yer alan ve Sicil Müdürlüğü tarafından bana bildirilen mesleğime uygun odalar arasında bulunan ………………………………………………………………………………………... Odasına üyelik kaydımın yapılması hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.
Esnaf ve Sanatkarın
Adı Soyadı:
TCKimlik No’su:
İmzası:

                    ………………… Esnaf ve Sanatkar Sicil Müdürlüğüne kayıt başvurusunda bulunan ………………. TC Kimlik numaralı ………………………………………………………......... isimli esnaf ve sanatkara mesleği ile alakalı faaliyet gösteren odaları sözlü olarak tarafımdan tebliğ edilmiş olup kişinin talebi doğrultusunda ……………………………………………………………………… Odasına üye kaydı yapılmıştır.

Sicil Müdürünün
Adı Soyadı:
İmzası:
Mühür:
Tablo 12: Oda Tercih Dilekçesi
Eğer meslek bilgisi yanlış girilmiş ve sonradan fark edilmiş ise aşağıdaki form kullanılır:
ESNAF ve SANATKÂR SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ
MESLEK BİLGİSİ DÜZELTME FORMU

……………………………………………..…...…ESNAF ve SANATKAR SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ
ESBİS’DE GÖRÜLEN MESLEĞİ HATALI VERİ
Adı-Soyadı

T.C. Kimlik No

Doğum Yeri

Doğum Tarihi

Baba Adı

Esnaf Sicil No

Oda Sicil No

Mesleği


                    Yukarıda bilgileri yer alan esnaf ve sanatkârın mesleği ESBİS’e yanlış kaydedilmiştir. İlgili kişi kaydının düzeltilebilmesi için mesleğinin ………………………………..……………….…. olarak değiştirilmesi hususunda,
                    Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.


SİCİL MÜDÜRÜ
(Ad-Soyad – İmza- Mühür)


Not:
1-      Sicil Müdürü tarafından doldurulacak olan bu belgeye girilecek bilgilerin tamamı ESBİS’de görülen bilgiler baz alınarak yazılacaktır.
2-      Her üye için ayrı form düzenlenecektir.


Tablo 13: Meslek Bilgisi Düzeltme Formu

Hiç yorum yok: