30 Temmuz 2018 Pazartesi

Çanakkale Ticaret Odası Genel Sekreteri Sema SANDAL'ı Ziyaret Ettik


29 Temmuz 2018 Pazar

Nusaybin TSO Genel Sekreteri Abdülkadir GÜNEŞ'in Ziyareti


Oda ve Borsalarda Tüzel Kişi Seçilme Yeterliliği Kaybettiği Takdirde Ne Olur?



Tüzel kişi seçilme yeterliliğini kaybettiği takdirde, bu tüzel kişi meslek komitesi ve meclis üyeliğinden, en az yedi meslek grubu teşkil edilemeyen borsalarda ise meclis üyeliğinden düşer. Temsilcisi olan gerçek kişinin de seçilmiş olduğu oda, borsa ve Birlik organlarındaki görevleri sona erer ve yerlerine yedek üyeler çağrılır.

Tüzel kişileri temsile yetkili olanlar birden fazla ise, temsil yetkisini muhafaza ettiği sürece meslek komitesi ve meclis toplantılarında ve yönetim kurulu başkan ve üyeliği, disiplin kurulu üyeliği ile Genel Kurul delegeliği seçimlerinde aynı gerçek kişi temsil eder.
ÖRNEK 1: Meclis üyeliğine seçilen ve meclis başkan yardımcısı ve aynı zamanda TOBB delegesi olan ABC İthalat ve İhracat Şirketinin temsilcisi olan Bay E temsilciliği devam ederken görevi kötüye kullanma suçundan hüküm giymiştir. Bu takdirde Bay E’nin organlardaki tüm görevleri sona erer. ABC İthalat ve İhracat Şirketini temsil etmek üzere şirketten yeni temsilci istenilecektir. Ancak, bildirilecek yeni temsilci Bay E’nin temsil ettiği meclis başkan yardımcılığı ve TOBB delegeliği üyeliklerini devam ettiremez. 
ÖRNEK 2: Yönetim Kurulu üyeliğine seçilen DEF Nakliyat A.Ş iflas nedeniyle kapanmıştır. Bu şekilde DEF Nakliyat A.Ş seçilme yeterliliğini kaybetmiş olduğu için organlardaki tüm üyelikler sona erer ve yerine DEF A.Ş’ yi temsil edecek diğer kişi değil Yönetim Kurulu yedek üyesinin çağrılması gerekmektedir.

Organ Üyeliklerinde Boşalma Halinde Temsiliyet Nasıl Olur?



Organ üyeliklerindeki boşalma nedeniyle meslek komitesi veya meclise yedek üye olarak seçilen tüzel kişinin asil üyeliğe çağrılması halinde, bu tüzel kişiyi meslek komitesi ve mecliste temsil edecek gerçek kişi, adli sicil belgesini üyeliğe davet yazısının yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde odaya/borsaya ibraz etmek zorundadır. Süresi içinde bu belgenin ibraz edilmemesi durumunda, diğer yedek üyeler sırası ile meslek komitesi veya meclis asil üyeliğine çağrılır. 

Denizli Ticaret Odası Genel Sekreteri Ali Rıza TEKİN'i Ziyaret


Biga Ticaret ve Sanayi Odası Mustafa MUTLU'nun Ziyareti


MKP Ticaret Borsası Genel Sekreteri Okan ÇAKIR'ın Ziyareti


Yenişehir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Murat ÖZLÜ'nün Ziyareti


İznik Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Nuray YILDIRIM'ın Ziyareti


Çanakkale Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan ELVER'in Ziyareti


Karacabey Ticaret Odası Genel Sekreteri Özgür CARLI'nın Ziyareti


Biga Ticaret Borsası Genel Sekreteri Halil EROL'un Ziyareti


Bandırma Ticaret Odası Genel Sekreteri Serap ÖZDEMİR'in Ziyareti


Bursa Ticaret Borsası Genel Sekreteri Fehmi YILDIZ'ın Ziyareti


Bandırma Ticaret Borsası Ertunç İŞBAY'ın Ziyareti


Selçuk Ticaret Odası Genel Sekreteri Filiz ACARGİL'i Ziyaretimiz


Yüksekova TSO Genel Sekreteri Melek MENGEŞ'in Ziyareti


Tatvan TSO Genel Sekreteri Rahime ACET'in Ziyareti


Nusaybin Ticaret Borsası Genel Sekreteri Abdullah DAL'ın Ziyareti




Tarsus Ticaret Borsası Ziyareti


Mustafakemalpaşa TSO Genel Sekreteri Birol DENİZLİ'yi Ziyaretimiz


Bursa Oda ve Borsa Genel Sekreterleri Toplantımız



Manisa ve İzmir Oda Borsa Genel Sekreterleri İştişare Toplantısı


Isparta Ticaret Borsası Genel Sekreteri Ali KOYAK'ı Ziyaretimiz


Eskişehir Ticaret Sicil Müdürü Nurşen ÖZTÜRK'ü Ziyaretimiz







Bergama Ticaret Odası Genel Sekreteri Gülay KOÇ' u Ziyaretimiz


Menemen TO Genel Sekreteri Gönül Orun ve Dinar TSO Genel Sekreteri Tansu Kurt Ziyareti


Antalya Ticaret Borsası Genel Sekreteri Tolgahan Alavantı Ziyaretimiz


Antakya TSO Genel Sekreteri Ali Mullaoğlu Ziyareti


Nusaybin TSO Genel Sekreteri Abdülkadir Güneş ve Elazığ Ticaret Borsası Genel Sekreteri Murat Cicek Ziyaretleri


Marmaris Ticaret Odası Bal Evi Ziyaretimiz



Marmarabirlik Ziyaretimiz


Kayseri Ticaret Sicili Semineri


Ege Bölgesi Oda Borsa Genel Sekreter Eğitimi




Kayseri Ticaret Odası Seminerimiz


Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Ziyaretimiz


Milas Ticaret ve Sanayi Odası Ziyaretimiz



Doğu ve G.Doğu Anadolu Oda Borsa Genel Sekterleri Toplantısı


Doğu ve G.Doğu Anadolu Oda Borsa Genel Sekterleri Toplantısı


Güney Marmara Oda ve Borsa Genel Sekreterler İştişare Toplantısı



Esnaf-Tacir Ayrımı Neye Göre Yapılır?

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 11’nci maddesine göre; Ticari işletme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve  bağımsız şekilde yürütüldüğü işletmedir. Ticari işletme ile esnaf işletmesi arasındaki sınır, Bakanlar Kurulunca çıkarılacak kararnamede gösterilir. Ticari işletme ile esnaf işletmesi arasındaki sınırın, Bakanlar Kurulunca çıkarılacak kararnamede gösterileceği belirtilmektedir.
Esnaf ise Türk Ticaret Kanunu’nun 15’nci maddesinde; İster gezici olsun ister bir dükkânda veya bir sokağın belirli yerlerinde sabit bulunsun, ekonomik faaliyeti sermayesinden fazla bedenî çalışmasına dayanan ve geliri 11 inci maddenin ikinci fıkrası uyarınca çıkarılacak kararnamede gösterilen sınırı aşmayan ve sanat veya ticaretle uğraşan kişi esnaftır. Ancak, tacirlere özgü 20 ve 53 üncü maddeler ile Türk Medenî Kanununun 950 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü bunlara da uygulanır şeklinde tanımlanmıştır.  
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 3’ncü maddesinde esnaf ve sanatkâr; İster gezici ister sabit bir mekânda bulunsun, Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulunca belirlenen esnaf ve sanatkâr meslek kollarına dâhil olup, ekonomik faaliyetini sermayesi ile birlikte bedenî çalışmasına dayandıran ve kazancı tacir veya sanayici niteliğini kazandırmayacak miktarda olan, basit usulde vergilendirilenler ve işletme hesabı esasına göre deftere tabi olanlar ile vergiden muaf bulunan meslek ve sanat sahibi kimseler, olarak tarif edilmektedir.
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 3’ncü maddesinde belirtilen işletme hesabı esasına göre deftere tabi kimselerin kimler olabileceğini görmek için Vergi Usul Kanunu’nun İkinci Sınıf Tüccarlar başlıklı 178’nci maddesine bakmak gerekmektedir. 178/1 maddeye göre Vergi Usul Kanunu’nun 177. Maddesine yazılı bulunan 1. Sınıf tüccarların dışında kalan tüccarlar 2. Sınıf tüccardırlar. Bunlar İşletme Hesabı esasına göre defter tutarlar.
Bakanlar Kurulunun 21.07.2007 tarih ve 26589 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/12362 sayılı kararı ile “Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayicinin Ayrımına İlişkin Karar” yürürlüğe konulmuştur.
Buna göre;
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve 63’ üncü maddesi ile 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun 12’nci ve 17’nci maddelerinin uygulaması bakımından;
Esnaf ve Sanatkâr ile Tacir ve Sanayiciyi Belirleme Koordinasyon Kurulunun tespit edeceği ve Resmî Gazete ’de yayımlanacak esnaf ve sanatkâr meslek kollarına dahil olup, ekonomik faaliyetini sermayesi ile birlikte bedeni çalışmasına dayandıran ve kazancı tacir veya sanayici niteliğini kazandırmayacak miktarda olan, basit usulde vergilendirilenler ve işletme hesabına göre deftere tabi olanlar ile vergiden muaf bulunanlardan 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 177’nci maddesinin birinci fıkrasının (1) ve (3) numaralı bentlerinde yer alan nakdi limitlerin yarısını, (2) numaralı bendinde yazılı nakdi limitin tamamını aşmayanlar.
Ancak, esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı iken, daha sonraki yıllarda yıllık alış veya satış tutarları ya da gayri safi iş hasılatı, esnaf ve sanatkâr sayılma hadlerini aşanların kendileri istemedikçe ticaret siciline ve dolayısıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesindeki odalara kayıt için zorlanmaması, yıllık alış veya satış tutarları ya da gayri safi iş hasılatı esnaf ve sanatkâr sayılma hadlerinin altı katını aşanlar.

213 sayılı Vergi Usul Kanununa istinaden birinci sınıf tacir sayılan ve bilanço esasına göre defter tutanlar ile işletme hesabına göre defter tutan ve bu yukarıda belirtilen esnaf ve sanatkâr sayılmayacaklar ile esnaf ve sanatkâr siciline ve dolayısıyla esnaf ve sanatkârlar odalarına kaydedilecekler; dışında kalanların tacir ve sanayici sayılacaklar, ticaret siciline ve dolayısıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin bünyesindeki odalara kaydedileceklerdir.

Tacir-Sanayici Ayrımı Neye Göre Yapılır?

5174 sayılı Kanununun 5’inci maddesinin yedinci fıkrası, 9’uncu maddesinin birinci fıkrası ile 10’uncu maddesinin 5’inci fıkralarında;
Tezgâh, cihaz, makine gibi muharrik kuvvet kullanarak ham madde, yarı ve tam mamulleri, özellik, içerik, bileşim veya şeklini kısmen veya tamamen değiştirmek amacıyla işleyerek, seri halde veya standart olur ak yeni bir ürün üretmek suretiyle katma de ¿er oluşturan işyerleri ile yer altı kaynaklarının çıkarılıp işlendiği yerleri işletenler ve bilişim teknolojisi iv yazılım üretenler en az on işçi çalıştırmak şartıyla bu Kanunun uygulanması bakımından sanayici sayılacağı,
Ticaret siciline kayıtlı tacirler ve 5 inci maddeye göre sanayici ve deniz taciri sıfatını haiz tüm gerçek ve tüzel kişiler ile bunların şubeleri ve fabrikalarının, bulundukları yerdeki odaya kaydolmak zorunda oldukları,
Sanayici vasfını yitirdikleri, başvuru ürerine veya re’sen tespit olunan sanayi odası üyelerinin sanayi odasından kayıtlarının silineceği, ancak bunlardan ticaret odasına kayıtlı olmayanların ticari faaliyetlerinin devam etmesi halinde durum, re 'sen kayıtlarının yapılması için ilgili ticaret odasına bildirilir hükümleri bulunmaktadır.
Anılan mevzuat hükümlerince, diğer şartların da sağlanması kaydıyla işçi sayısı 10 ve üstünde olan işletmeler sanayi odasına, sınai bir üretim yapılsa dahi işçi sayısı bu sayının altında olan işletmeler ise ticaret odasına kayıt olmak zorundadırlar.
İşçi kriteri arz ve talep durumu gibi çeşitli değişkenlere bağlı olarak dönemsel değişmeler gösteren bir kriterdir. İşçi sayısındaki azalma veya artmalar sanayicilik vasfının bir dönem kaybedilmesi, başka bir dönem ise yeniden kazanılması sonucunu doğurmakla ve buna bağlı olarak sanayi odasından kayıt silinme ve tekrar kayıt olma durumu ortaya çıkmaktadır.
Ayrıca, işçi sayısına bağlı olarak yaşanılan bu değişimler;  mevcut odadan kayıt sil(dir)me ve yeni odaya kayıt işlemlerinde yaşanan sorunları, organ seçimlerinde üyelerin seçme ve seçilme yeterlilikleri durumlarının değişmesi nedeniyle yaşanan sorunları ve kapasite raporlarının tanzimi ve iptalleri sürecinde yaşanan sorunları beraberinde getirmektedir.
Bu nedenle, Kanunda belirtilen işçi kriterinin anlık değerlendirmeye tabı olmaması, aksine belirlenecek bir zaman dilimi itibariyle değerlendirilmesi gerekliği ortaya çıkmaktadır.
Bu sorunun çözümüne binaen, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğünce 13.05.2014 tarihinde yorumlama yapılmış, farklı yorumlara açık olan mezkur Kanun hükmüne ilişkin uygulama birliğinin sağlanmasını teminen, sanayici tanımındaki işçi kriterinin belirlenmesinde bir takvim yılının esas alınması ve bu süre içinde çalışan ortalama işçi sayısına göre değerlendirilme yapılması gerektiği vurgulanmıştır.

Bu bağlamda, bir takvim yılı içerisinde ortalama işçi sayısı 10 ve üstünde olan işletmeler sanayi odasına, sınai bir üretim yapılsa dahi işçi sayısı bu sayının altında olan işletmeler ise ticaret odasına kayıt olmak zorundadırlar.

TİCARET BORSALARINDA TESCİL İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR

Not: Bu makale Gümrük ve Ticaret Dünyası Dergisi Haziran 2018' de Yayımlanmıştır.

ÖZET

Borsaya tabi maddelerin hangi borsaya tescil ettirileceği, tescil ücretinin nereye ödeneceğini hususlarına değinen bu çalışma, anlarımları örneklerle zenginleştirerek konuyu açıklamaya çalışmıştır

Anahtar Kelimeler: Ticaret Borsası, Tescil, Tescil Ücreti,

GİRİŞ
Borsa muameleleri, borsaya tabi bir maddenin tespit edilmiş bir miktarı (en az miktar) veya fazlası üzerinden yapılan alım ve/veya satımlardır. Borsa muamelelerine ve tescile esas olan ve her madde ve borsaya göre değişen bu miktara, "borsa muamelelerinde en az miktar" denir ve en az miktarlar borsaların bulunduğu yerdeki mahalli piyasa teamüllerinde toptan sayılan miktarlar esas tutularak belirlenir. Elektronik ticaret yoluyla yapılan satışlar da dâhil olmak üzere borsaya tabi maddelerin en az miktarları üzerinde yapılan alım satım muamelelerinin borsaya tescili zorunludur
Borsa yeri; borsaya tabi maddelerin biri veya birkaçı yahut tümünün alım satımlarının yapılması için yönetim kurulu kararıyla borsanın merkez veya şube binası içinde veya dışında belirlenen satış salonu, pazar yeri veya özel alım satım yeridir. Borsaca organize edilen borsaya tabi maddelerin alım satımının gerçekleştirildiği elektronik ortamlar da borsa yeri sayılır.  Borsa yerinde yapılan muamelelere "Borsa içi muamele", borsanın çalışma alanı içinde olmakla beraber, borsa yeri dışında yapılan muamelelere "Borsa dışı muamele" denir.

5174 Sayılı Kanunun 45’inci maddesine göre; borsa çalışma alanı içinde borsaya tâbi maddelerin en az miktarlarının üzerinde kalan miktarlarının alım ve satımı belirlenen borsa yerinin dışında yapılması yasaktır. Bu maddelerin, en geç muamele yapıldığı günü takip eden otuz gün içinde borsaya tescil ettirilmesi şartı ile borsa yerinin dışında alınıp satılmasına meclisçe önceden karar verilebilir.
46’ncı maddesine göre ise; borsaya tâbi maddelerin en az miktarları üzerinde yapılan alım satım muamelelerin borsalara tescili zorunludur. Borsalarca gösterilen yerlerde yapılan işlemlerin aynı gün, borsa dışında alınıp satılmasına müsaade edilen maddelere ait işlemler ise en geç otuz gün içinde tescil ettirilecektir. Tescil ücretinin oranı, malın alım satım değeri üzerinden azamî binde ikidir ve bu oran borsa meclisi tarafından belirlenecektir. İşlem başına alınacak toplam tescil ücreti tavanı, yıllık aidat tavanının yüzde onundan az ve tamamından fazla olamaz. Ürün senedi tescil ücreti oranı ise alım satım değeri üzerinden en çok onbinde beştir. İhracatın tescilinden ise ücret alınmaz.
Benzer ifadeler Ticaret Borsalarına Tabi Maddeler ve Bu Maddelerin Alım veya Satımlarının Tescili Hakkında Yönetmeliğinde tekrarlanmıştır. Borsa Meclisi tescil ücret oranını "borsa içi muameleler" ve "borsa dışı muameleler" için farklı oranda belirleyebilir. Tescil ücretinin, muameleyi tescil ettiren tarafından tescil esnasında peşin olarak ödenmesi esastır.
Bu bağlamda; Borsa yerinde yapılan işlemler aynı gün, meclisçe borsa yeri dışında alınıp satılmasına müsaade edilen maddelere ait işlemler en geç otuz gün içinde tescil ettirilmelidir.
Borsa yeri dışında alım ve satımına meclisçe izin verilen maddelerin otuz gün boyunca yapılan alım satım işlemleri, otuzuncu günde toplu olarak tescil ettirilebilmektedir.
Tescil işlemi sırasıyla alım satım beyannamesinin tescile uygunluğunun kontrolü, tescil ücretinin tahsili ve tescil defterine kayıt aşamalarından oluştuğundan, alım satım işleminin tescil ettirilmesi sırasında muameleyi tescil ettiren tarafından peşin olarak ödenmesi esastır. Ancak borsa meclisi, kendi üyelerinden ileride yaptıracakları tescillere mahsuben önceden avans alınmasına karar verebileceği gibi, borsa yeri dışında alım ve satımına izin verdiği maddelerin otuz gün boyunca üyeleri tarafından yapılan alım satım işlemlerinin tescillerine ilişkin ücretlerin toplamının, en geç on beş gün içinde ve bir defada olmak kaydıyla sonradan ödenmesine de karar verebilir.
Örneğin, 31/01/2016 tarihinde beyan edilerek tescil ettirilmek istenen bir alım satım işleminde, tescil ücreti, tescil yükümlülüğünü yerine getirmekle mükellef olan tarafça tescil esnasında ödenmesi gerekmektedir. Ancak, borsa meclisi tarafından üyelerinin yaptırdığı tescil işlemlerinin ücretinin on beş güne kadar ödenebileceğinin kararlaştırılmış olması şartıyla, 31/01/2016 tarihinde tescil edilmiş bir muamelenin tescil ücretinin tahsili, gecikme zammı uygulanmadan ve tamamı tek seferde alınmak kaydıyla 15/02/2016 tarihine kadar ertelenebilecektir.
Tescil ücreti hesaplanırken alım ve satımlara esas teşkil eden fatura veya müstahsil makbuzları tek bir işlem olarak değerlendirilmesi ve tescil ücretinin fatura veya müstahsil makbuzunun toplam tutarı üzerinden hesaplanması gerekir.
ÖRNEK 1: Tacir (A), tacir (B)’ye 90.000 TL’si 1 nolu depodan ve 106.000 TL’si 2 nolu depodan olmak üzere toplam 196.000 TL bedelle tek tip fındık satışı yapmış olup, bu alım satım işlemini tanzim etmiş olduğu tek bir fatura ile tevsik etmiştir. Bu alım satım işleminin tescilinde;
Tescil ücreti oranının 0,002 ve işlem başına alınacak toplam tescil ücreti tavanının 333.-TL olduğu varsayımıyla,
Malın alım satım değeri ile tescil ücreti oranının çarpımı sonucunda elde edilen rakam (196.000*0,002=392.-TL.), işlem başına alınacak toplam tescil ücreti tavanı olan 333.-TL’yi aşacağı için tahsil edilmesi gereken tescil ücreti 333.-TL olacaktır.
ÖRNEK 2: Tacir (D), tacir (F)’ye 100.000 TL’si makarnalık ve 90.000 TL’si ekmeklik olmak üzere toplam 190.000 TL bedelle farklı iki tip buğday satmış olup, bu alım satım işlemini tanzim etmiş olduğu tek bir fatura ile tevsik etmiştir. Bu alım satım işleminin tescilinde;
- tescil ücreti oranının 0,002 ve işlem başına alınacak toplam tescil ücreti tavanının 333.-TL olduğu varsayımıyla,
- malın alım satım değeri ile tescil ücreti oranının çarpımı sonucunda elde edilen rakam (190.000*0,002=380.-TL.), işlem başına alınacak toplam tescil ücreti tavanı olan 333.-TL’yi aşacağı için tahsil edilmesi gereken tescil ücreti 333.-TL olacaktır.
ÖRNEK 3: Tacir (G), tacir (H)’den 2 kg, 3 kg ve 5 kg paketler halinde ambalajlanmış olan ve sırasıyla 75.000 TL, 105.000 TL ve 175.000 TL olmak üzere toplam 355.000 TL bedelle aynı veya farklı tip fındık satmış olup, bu alım satım işlemini tanzim etmiş olduğu tek bir fatura ile tevsik etmiştir. Bu alım satım işleminin tescilinde;
- tescil ücreti oranının 0,002 ve işlem başına alınacak toplam tescil ücreti tavanının 333.-TL olduğu varsayımıyla,
- malın alım satım değeri ile tescil ücreti oranının çarpımı sonucunda elde edilen rakam (355.000*0,002=710.-TL.), işlem başına alınacak toplam tescil ücreti tavanı olan 333.-TL’yi aşacağı için tahsil edilmesi gereken tescil ücreti 333.-TL olacaktır.
ÖRNEK 4: Tacir (K), tacir (L)’den ye 50.000 TL’si arpa, 60.000 TL’si mısır ve 10.000 TL’si domates olmak üzere toplam 120.000 TL bedelle mal satmış olup, bu alım satım işlemini tanzim etmiş olduğu tek bir fatura ile tevsik etmiştir. Bu alım satım işleminin tescilinde;
- tescil ücreti oranının 0,002 ve işlem başına alınacak toplam tescil ücreti tavanının 333.-TL olduğu varsayımıyla,
- kotasyonda yer almaması nedeniyle domatesin bedelinin fatura toplamından düşülerek faturada yer alan kotasyona dahil malların alım satım değerinin belirlenmesi (120.000 – 10.000= 110.000 TL)
- malın alım satım değeri ile tescil ücreti oranının çarpımı sonucunda elde edilen rakam (110.000*0,002=220.-TL.), işlem başına alınacak toplam tescil ücreti tavanı olan 333.-TL’nin altında kalacağı için tahsil edilmesi gereken tescil ücreti 220.-TL olacaktır.

5174 sayılı Kanunun 30’uncu maddesine göre borsanın çalışma alanı bulunduğu il sınırlarıdır. Bu çalışma alanı, çevre illeri de kapsayacak şekilde ve o illerde borsa kuruluncaya kadar geçerli olmak üzere, Birlik Yönetim Kurulu tarafından genişletilebilir veya daraltılabilir. 
Mülga 5590 sayılı Kanunun 33’üncü maddesinde; İl borsalarının çalışma alanının bulundukları il (o il içindeki ilçe borsalarının çalışma alanları hariç), ilçe borsalarının çalışma alanının ise ilçe sınırları olduğu, cari 5174 sayılı Kanunun geçici 11’nci maddesinde ise; bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce (01.06.2004) kurulmuş olan ilçe oda ve borsalarının, mevcut çalışma alanları dâhilinde faaliyetlerini sürdürecekleri hüküm altına alındığından ilçe borsalarının çalışma alanı bulundukları ilçe sınırlarıdır.
Tescil yükümlülüğü ise şu şekilde yerine getirilir:
Alıcı ve satıcı aynı borsanın çalışma alanı içinde iseler, işlem borsa örf ve adetlerine göre tespit olunan tarafça o borsaya tescil ettirilir ve tescil ücreti ödenir. Tescil ile yükümlü olan tarafın yokluğu halinde, diğer taraf tescili yaptırmak ve ücretini ödemekle yükümlüdür.
Alıcı ve satıcıdan biri borsanın çalışma alanı içinde, diğeri dışında ise; iki tarafın bulunduğu yerde borsa mevcut ve mal her iki borsaya tâbi ise ve işlem de yazışma, telgraf, telefon, teleks ile yapılmış veya elektronik ortamda gerçekleştirilmişse, sözleşmenin kabul ile tamam olduğu yerdeki tarafça o yer borsasına tescil ettirilir ve ücreti ödenir. Sözleşmenin nerede kabul ile tamam olduğu tespit edilemediği takdirde, işlem satıcının merkezinin bulunduğu yerdeki borsaya, satıcı tarafından tescil ettirilir ve ücreti ödenir. Taraflardan birinin bulunduğu yerde borsa mevcut değil veya borsa mevcut olmasına rağmen, mal o borsaya dâhil değil veya taraflardan biri yurt dışında ise, işlem diğer tarafça kendi merkezinin bulunduğu yer borsasına tescil ettirilir ve ücreti ödenir.
Bu bentte her ne kadar yazışma, telgraf, telefon, teleks ile yapılmış veya elektronik ortamda gerçekleştirilmiş olan alım satım işlemlerinden bahsedilse de tarafların (alıcı ve satıcıdan yalnızca bir taraf borsasının çalışma alanında mukim) karşılıklı yapmış oldukları alım satım işlemleri de zımnen bu bent kapsamındadır. Bu bendin uygulanmasında alım satım işlemi her ne şekilde yapılırsa yapılsın (karşılıklı veya yazışma, telgraf, telefon, teleks ile veya elektronik ortamda) tescil yükümlülüğü sözleşmenin kabul ile tamam olduğu yerdeki tarafça ve o yer borsası nezdinde yerine getirilmelidir.
Bu çerçevede yapılan alım satım işlemlerinde taraflardan biri tacir veya sanayici sıfatını haiz olmayan üretici ise, tescil zorunluluğu ve tescil ücretini ödeme yükümlülüğü tacir ve sanayici olan diğer tarafa aittir.
ÖRNEK 1: Bursa Ticaret Borsasının çalışma alanında mukim ve Borsa kotasyonuna tabi maddelerin alım satımıyla iştigal eden tacir (E), Manisa Ticaret Borsasının çalışma alanında mukim müstahsil (M)’den Manisa’da karşılıklı anlaşmak suretiyle 1 ton buğday almıştır. Buğday hem Bursa hem de Manisa Ticaret Borsasının kotasyon listesinde yer almaktadır. Bu alım satım işlemi karşılıklı yapıldığından sözleşmenin tamam olduğu yer Manisa’dır. Tacir (E) için bu alım satım işlemi, borsa çalışma sınırları dışında gerçekleşen bir alım satım işlemi olduğundan ve taraflardan birisi tacir veya sanayici sıfatını haiz olmayan müstahsil olduğundan, tescil yükümlülüğü, tacir ( E) tarafından sözleşmenin kabul ile tamam olduğu yer olan Manisa Ticaret Borsasında yerine getirilecek ve tescil ücreti ödenecektir.
ÖRNEK 2: Yozgat Ticaret Borsası çalışma alanında bulunan tacir A tarafından Yerköy Ticaret Borsası çalışma alanında bulunan müstahsillerden mısır alımı yapılmıştır. Mısır hem Yozgat hem de Yerköy Ticaret Borsasının kotasyon listesinde yer almaktadır. Bu alım satım işlemi karşılıklı yapıldığından sözleşmenin tamam olduğu yer Yerköy’dür. Bu alım işlemleri, tacir A için, borsa çalışma sınırları dışında gerçekleşen bir işlem olduğundan ve taraflardan birisi tacir veya sanayici sıfatını haiz olmayan müstahsil olduğundan, tescil yükümlülüğü, tacir A tarafından sözleşmenin kabul ile tamam olduğu yer olan Yerköy Ticaret Borsasında yerine getirilecek ve tescil ücreti ödenecektir.
ÖRNEK 3: Ordu Ticaret Borsası çalışma alanında bulunan tacir C Ünye Ticaret Borsasının çalışma alanındaki müstahsillerden fındık yapılmıştır. fındık hem Ordu hem de Ünye Ticaret Borsasının kotasyon listesinde yer almaktadır. Bu alım satım işlemi karşılıklı yapıldığından sözleşmenin tamam olduğu yer Ünye’dir. Bu alım işlemleri, tacir C için, borsa çalışma sınırları dışında gerçekleşen bir işlem olduğundan ve taraflardan birisi tacir veya sanayici sıfatını haiz olmayan müstahsil olduğundan, tescil yükümlülüğü, tacir C tarafından sözleşmenin kabul ile tamam olduğu yerdeki Ünye Ticaret Borsasında yerine getirilecek ve tescil ücreti ödenecektir.
ÖRNEK 4: Isparta Ticaret Borsası kotasyonuna tabi maddelerin alım satımıyla iştigal eden ve Isparta Ticaret Borsası çalışma alanında ikamet eden tacir (S), Elazığ Ticaret Borsasının çalışma alanında ikamet eden tacir (E)’den karşılıklı anlaşmak suretiyle 300 adet küçükbaş hayvan almıştır. Bu alım satım işleminde, sözleşmenin tamam olduğu yer Elazığ olduğundan, bu işlem, tacir (E) tarafından Elazığ Ticaret Borsasına tescil ettirilerek tescil ücreti ödenmelidir.
ÖRNEK 5: Antalya Ticaret Borsasının çalışma alanında ikamet eden tacir Y, yapılan telefon görüşmesi neticesinde, Kütahya Ticaret Borsasının çalışma alanında ikamet eden tacir Z’den 50 ton mercimek alımı konusunda anlaşmıştır. Mercimek, hem Antalya Ticaret Borsası hem de Kütahya Ticaret Borsası kotasyon listesinde yer almaktadır. Telefon görüşmesi neticesinde gerçekleşen alım satım işlemi, sözleşmenin kabul ile tamam olduğu yer Antalya ise tacir Y tarafından Antalya Ticaret Borsasına, sözleşmenin kabul ile tamam olduğu yer Kütahya ise tacir Z tarafından Kütahya Ticaret Borsasına tescil ettirilerek tescil ücreti ödenmelidir. Sözleşmenin nerede kabul ile tamam olduğu tespit edilemediği takdirde, işlem tacir Z tarafından Kütahya Ticaret Borsasına tescil ettirilir ve ücreti ödenir.
Bu örnekte taraflardan biri tacir veya sanayici sıfatını haiz olmayan bir müstahsil olsaydı, tescil ettirme ve tescil ücretini ödeme yükümlülüğü, her halükarda tacir ve sanayici olan diğer tarafa ait olacaktır.
ÖRNEK 6: Akhisar Ticaret Borsasının çalışma alanında bulunan tacir A, e-posta yazışması yoluyla Aydın Ticaret Borsasının çalışma alanında bulunan tacir B’den 1000 kg buğday alımı konusunda anlaşmıştır. Buğday, Aydın Ticaret Borsası kotasyon listesinde bulunmakta, Akhisar Ticaret Borsası kotasyon listesinde bulunmamaktadır. Bu alım satım işleminde sözleşmenin kabul ile tamam olduğu yer neresi olursa olsun, her halükarda tacir B tarafından Aydın Ticaret Borsasına tescil ettirilerek ücreti ödenmelidir.
ÖRNEK 7: Düzce Ticaret Borsasının çalışma alanında ikamet eden tacir (A), yurt dışından 500 ton mısır satın almıştır. Bu alım satım işlemi, her halükarda tacir (A) tarafından Düzce Ticaret Borsasına tescil ettirilerek tescil ücreti ödenmelidir.
Borsaya kayıtlı üyeler, borsanın çalışma alanı dışında yaptıkları ve bu fıkrada belirlenen tescil işlemleri dışında kalan alım veya satımları, kayıtlı bulundukları borsalara tescil ettirir ve ücretini öderler.
Borsanın çalışma sınırları dışında alım satım yapan taraflardan biri tacir veya sanayici sıfatını haiz olmayan üretici ise, tescil zorunluluğu ve tescil ücretini ödeme yükümlülüğü tacir ve sanayici olan diğer tarafa aittir. Alım satım yapan tarafların her ikisi de tacir veya sanayici sıfatını haiz olmayan üretici ise, tescil zorunluluğu uygulanmaz.
ÖRNEK 1: TMO A.Ş. Yerköy Şube Müdürlüğüne bağlı Şefaatli Ajans Amirliği tarafından Şefaatli’de mukim müstahsillerden yapılan buğday alım işlemleri, Yerköy Ticaret Borsasına değil, Şefaatli’nin çalışma alanında bulunduğu Yozgat Ticaret Borsasına, borsa örf ve adetlerine göre tespit edilen tarafça, tescil ettirilmeli ve ücreti ödenmelidir.
ÖRNEK 2: Muğla Ticaret Borsası kotasyonuna dahil maddelerin alım satımıyla iştigal eden Muğla Ticaret Borsasının çalışma alanında ikamet eden bir tacir ile Muğla Ticaret Borsası çalışma alanında ikamet eden bir müstahsil arasında gerçekleşen alım satım işlemi, Muğla Ticaret Borsası örf ve adetlerine göre tespit edilen tarafça Muğla Ticaret Borsasına tescil ettirilerek ücreti ödenmelidir.
Tescil alım veya satıma bağlı bir işlem olduğundan, borsanın veya farklı borsaların çalışma alanlarından borsaya veya ilgili borsalara tescil edilerek ve tescil ücreti ödenerek satın alınmış olan kotasyona tabi maddelerin, muhafaza edilmek veya işlenmek amacıyla, gerek borsa çalışma alanında gerekse başka bir borsanın çalışma alanında bulunan yine aynı gerçek ya da tüzel kişiye ait bir depoya veya fabrikaya sevk edilmesi halinde, bir alım veya satım işlemi gerçekleşmediğinden tescil yükümlülüğü doğmayacaktır ve dolayısıyla ilgili borsalarca tescil işlemi yapılmayacaktır.
ÖRNEK : TMO A.Ş. Fatsa Ajans Amirliği tarafından Fatsa ve Ünye Ticaret Borsalarının çalışma alanlarından ilgili borsalara tescil edilerek ve tescil ücreti ödenerek satın alınmış olan haşhaş kapsüllerinin, TMO A.Ş.’nin, Ünye’deki deposuna sevkinde,
Muhafaza edildiği Ünye’deki deposundan, Bolvadin’deki deposuna sevkinde,
Muhafaza edildiği Ünye’deki deposundan, işlenmek üzere Bolvadin’deki fabrikasına sevkinde bir alım satım işlemi söz konusu olmadığından tescil yükümlülüğü doğmamış olup, adı geçen yerlerdeki borsalar tarafından tescil işlemi yapılmayacaktır.
Borsanın veya farklı borsaların çalışma alanlarından borsaya veya ilgili borsalara tescil edilerek ve tescil ücreti ödenerek satın alınmış olan ve borsanın çalışma alanındaki bir depoda muhafaza edilen kotasyona tabi maddelerin satılması halinde,
- alıcı ve satıcı aynı borsa çalışma alanında mukim ise, tescil yükümlülüğü, deponun ve dolayısıyla tarafların çalışma alanında bulunduğu borsaya, borsa örf ve adetlerine göre tespit edilen tarafça yerine getirilmeli ve tescil ücreti ödenmelidir.
- alıcı borsa çalışma alanı dışında ise, yani borsa çalışma alanında ikamet etmiyorsa, tescil yükümlülüğü, 5174 sayılı Kanunun 46 ncı maddesinin dördüncü fıkrasının (b) bendi çerçevesinde yapılan açıklamalar dikkate alınarak yerine getirilmeli ve tescil ücreti ödenmelidir.
Borsa olmayan ve herhangi bir borsanın çalışma alanında da bulunmayan bir yerde yapılan alım satım işlemlerinde tescil ve tescil ücretini ödeme yükümlülüğü, tacir ve sanayici olan tarafça kayıtlı bulunduğu borsada yerine getirilir. Taraflardan her ikisinin de tacir veya sanayici olması halinde, tescil ve tescil ücretini ödeme yükümlülüğü, tarafların anlaşması ve bu mutabakatın alım satım beyannamesine şerh edilmesi suretiyle yerine getirilir.
Borsaya kayıtlı üyeler, borsanın çalışma alanı dışında yaptıkları ve yukarıda açıklanan tescil işlemleri dışında kalan alım veya satımları, kayıtlı bulundukları borsalara tescil ettirir ve ücretini öderler.
SONUÇ
Alım ve satımların borsalara tescili ile birlikte, üretilen  ürünlerin piyasanın mevcut şartları içinde gerçek değerine ulaşmasını ve kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması sağlanmakta, böylece devletin bu ürünlerde vergi kayıp ve kaçakları önlenmektedir.
Bu noktadan hareketle, borsa tescillerinin kimin tarafından ne zaman ve hangi ticaret borsasına tescil edileceği önem kazanmaktadır. Bu soruların cevabı doğru şekilde verildiğinde ve uygulandığında tarafların menfaatleri o ölçüde korunmuş olacaktır.
KAYNAKÇA
5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu, 01.06.2004 Tarihli ve  25479 sayılı Resmi Gazete,
Borsa Muamelat Yönetmeliği, 12.09.2005 Tarihli ve 25934 sayılı Resmi Gazete,
Ticaret Borsalarına Tabi Maddeler ve Bu Maddelerin Alım Satımlarının Tescili Hakkında Yönetmelik, 08.01.2055 Tarihli ve 25694 sayılı Resmi Gazete,

Süleyman Ruhi Aydemir, Odalar ve Borsalar Nasıl Yönetilir, Yönetici ve Personel El Kitabı 3. Baskı, MKB yayınları, Ordu, 2018

27 Temmuz 2018 Cuma

Esnaf Odaları Yönetim Kurullarına Seçilecek Üye Sayısı Nasıl Belirlenir?



Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları yönetim kurullarına seçilecek üye sayısı, oda/birlik/federasyon üye sayısına göre farklılık göstermektedir.
Buna göre Yönetim Kurulu üye sayıları aşağıdaki gibidir:

Oda Üye Sayısı/
Oda Sayısı
Oda
Birlik
Federasyon
1000 ve daha az
7
-
-
1000-2000
9
-
-
2000+
11
-
-
25 ve daha az
-
5
-
26-50
-
7
-
51-120
-
9
-
121+
-
11
-
75 ve daha az
-
-
9
76-125
-
-
11
126+
-
-
13

Tablo 15: Yönetim Kurulu Üye Sayısı Oluşumu