17 Ekim 2018 Çarşamba

Kotasyona Dâhil Maddelerin İhracat ve İthalatı Ticaret Borsalarına Tescil Edilecek midir?




5174 sayılı Kanunun 45’ncı maddesinin birinci fıkrasına göre; Borsaya tâbi maddelerin en az miktarları üzerinde yapılan alım satım muamelelerinin borsalara tescili zorunludur. Elektronik ticaret yoluyla yapılan satışlar da bu madde kapsamındadır.
Dördüncü fıkrasında ise; alıcı ve satıcıdan birinin yurt dışında olması halinde tescil yükümlülüğü yurtiçinde olan tarafça kendi merkezinin bulunduğu yer borsasına tescil ettirilerek ve tescil ücreti ödenerek yerine getirileceği ve ihracatın tescilinden ücret alınmayacağı belirtilmiştir.
Ticaret Borsalarına Tabi Maddeler ve Bu Maddelerin Alım veya Satımlarının Tescili Hakkında Yönetmeliğin beşinci maddesinde herhangi bir maddenin borsaya tabi olabilmesinin şartları sayılarak borsa kotasyonuna dahil edilmek istenen maddenin ihraç, ithal veya tevzi edilmesinin gerektiği vurgulanmıştır.
“Tescil Ücreti” başlıklı 14 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında ise; ihracatın tescilinden ücret alınmayacağı, ancak, ihracatçının ihraç ettiği malların yurt içindeki alımlarının tescile ve ücrete tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.
Bu bağlamda; kotasyona dahil maddelerin ithalatının tescil ettirilmesi ve tescil ücretinin ödenmesi gerekmektedir. Kotasyona dâhil maddelerin ihracatının ise, yalnızca tescil ettirilmesi gerekmekte olup, bunların tescilinden tescil ücreti alınmaz.

1 yorum:

Dr. Süleyman Ruhi AYDEMİR dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.