17 Ekim 2018 Çarşamba

Esnaf Sicil Tasdiknamesi Nedir?


Sicile kayıt olan esnaf ve sanatkârlara aşağıdaki hususları içeren sicil tasdiknamesi verilir.
·      Adı ve soyadı,
·      T.C kimlik numarası,
·      Varsa işyeri unvanı,
·      Baba adı ve anne adı,
·      Doğum yeri ve tarihi,
·      Meslek dalı,
·      İşyeri adresi, sabit işyeri olmayanların kanuni ikametgah adresi,
·      Sicil müdürlüğünün adı, tarih, müdürün imzası ve mührü, ve benzeri bilgiler.
Sicil tasdiknamesi verildiği tarihten itibaren beş yıl için muteberdir ve beş yılın sonunda sicile vize ettirilir. Sicil personeli tarafından vize edilen sicil tasdiknamesi yeniden beş yıl için muteberdir.
 İlgilinin eski tasdiknameyi herhangi bir sebeple getirememesi halinde gerekli harç alınarak yeni tasdikname verilir.
İlgililerinin daha önce yaptırdıkları tescil işleminde değişiklik yaptırmaları halinde, kendilerine yeni durumlarına göre sicil tasdiknamesi verilir.
Esnaf ve sanatkarlar kayıt beyannamelerindeki hususlarda meydana gelen değişiklikleri en geç 30 gün içinde sicile bildirmek zorundadırlar.
Ad ve soyadın değiştirilmiş bulunması, iş yerinin sicilin yetki bölgesi içinde başka bir yere nakledilmesi gibi haller tescil edilmiş işlemlerde değişiklik sayılır.
Kayıtta meslek dışında, yapılacak kısmi değişiklikler halinde yalnız değişen kısımların düzeltilmesi şeklinde yapılır.
Herhangi bir kayıttaki değişiklik işlemi, elektronik ortamda Bakanlık e-esnaf ve sanatkar veri tabanında o kaydın yazılı bulunduğu yere yeni durumu gösteren kaydın yazılması suretiyle yapılır.
Değişikliklerde değiştirilen bilginin eski  hali belirtilerek Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veri tabanında muhafaza edilir.

Kanun veya bu Yönetmelikte başka bir hüküm bulunmadıkça bir kaydın değiştirilmesi işlemi tescil hakkındaki hükümlere tabidir.

Hiç yorum yok: