10 Eylül 2021 Cuma

ŞİRKETLERİN TİCARET ODALARI SEÇİMLERİNE KATILMASI SÜRECİ (makale)

 

ŞİRKETLERİN TİCARET ODALARI SEÇİMLERİNE KATILMASI SÜRECİ

Süleyman Ruhi AYDEMİR

10 Temmuz 2021, Cumartesi

Oda, borsa ve TOBB organları ile şubelerinin seçimleri, 01.06.2004 tarihli ve 25479 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununda yazılı esas ve usullere göre, ortak veri tabanında oda ve borsa meslek gruplarına göre seçme ve seçilme niteliklerini haiz olan üyeleri gösteren güncel üye listeleri dikkate alınarak yargı gözetiminde yapılır.

Yapılan seçimler; süreler, temsiliyet, organların oluşumu çerçevelerinde dikkatli bir şekilde ele alınması gereken bir sürece sahiptir.

A. ORGAN SEÇİMLERİNİN GERÇEKLEŞME SÜRECİ

a. Genel Olarak

Seçimlerde oy verme işlemleri gizli oy ve açık tasnif esaslarına göre yerine getirilir.

Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile ilan süresi içinde seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar, görevli hâkim tarafından aynı gün incelenir ve karara bağlanır. İlçe seçim kurulunun itiraz üzerine vereceği kararlar, seçim yerinde asılmak suretiyle bir tam iş günüilân edilir. Bu kararlara karşı, ilan süresi içinde il seçim kurulu nezdinde itiraz edilebilir. İl seçim kurulunun bir gün içinde vereceği karar kesindir.

Meslek komitesi ve meclis seçimlerinden azami üç ay, asgari bir ay önce mahalli gazetelerde ve odanın duyuru panosunda ilan edilmek suretiyle üyeler, vergi mükellefiyetlerine ilişkin oda kayıtlarını kontrole davet edilir. Bu ilanlarda, kayıtların incelemeye açık tutulacağı süre, kayıtların düzeltilmesi için uygulanacak yöntem ve süresinde başvurulmaması nedeniyle kayıtların düzeltilememesi halinde oda kayıtlarının doğruluğunun üye tarafından kabul edilmiş sayılacağı hususları belirtilir...

devamı için: https://maliyepostasi.com/sirketlerin-ticaret-odalari-secimlerine-katilmasi-sureci) 

5174 sayılı Kanuna Tabi ODALAR VE BORSALAR YÖNETİCİ EL KİTABI (Haziran 2021)


5174 Sayılı Kanun ve buna dayanılarak yayımlanmış bulunan Yönetmelikler ile odalar ve borsalarla ilgili olan diğer mevzuat çerçevesinde uygulamada karşılaşılan sorunları soru cevap şeklinde ele alan bu yayınının amacı, odalar ve borsaların organ üyeliklerine seçilmiş kişilere yönetim el kitabı vazifesini görmek, seçilmelerinden kaynaklı hukuki sorumluluklarının çözümünde yanlarında olmaktır.

Yayın dili, akademik ve mesleki dilden özellikle uzak tutulmaya çalışılarak basit anlatım yolunu seçmiş, mümkün olduğunca örnekleme yolunu tercih etmiştir. Yayın 4 ayrı kısımdan oluşmakta, kısımlar ise kendi içlerinde bölümlere ayrılmaktadır.

Yayın içinde yer alan bazı konulara kısaca değinilmekle birlikte, konuların kendi özelliği itibarıyla daha fazla bilgi sahibi olabilmek için diğer kitaplarımız olan;

Odalar ve Borsalar Çalışanları (MKB Yayınları, Ordu, Ekim2019),

İş Hukuku Çerçevesinde İşverenin El Kitabı, (MKB yayınları, Ordu, Aralık 2019) ve

 Odalar ve Borsalar Üyesinin El Kitabı, (MKB Yayınları, Ordu, Mart, 2021) isimli kitaplarımıza müracaat edilmesi gerekmektedir.

Yayın, alanında ilk ve tek yayındır. Bu nedenle okuyuculara önemli katkı sağlamayı ummaktadır.